Ce este sticla de mare, de fapt. Cum se formează, legătura cu deșeurile aruncate de oameni
Poate că ai întâlnit în alergările sau plimbările tale pe o plajă mici bucățele colorate atractiv pe care, probabil, chiar le-ai cules și păstrat. Este vorba de sticla de mare, ce nu trebuie confundată cu cioburile de sticlă pe care este indicat să nu calci. Dar ele au legătură, de asemenea, cu deșeurile aruncate de oameni.
Din ce provine sticla de mare
În mod obișnuit, sticla de mare este culeasă de turiști pentru aspectul său atractiv, acest lucru facilitând însuși procesul de curățare a plajelor. Micile fragmente colorate pot arăta frumos, dar ele sunt, tehnic vorbind, doar resturi pe care le poți lua și duce acasă.
Sticla de mare își începe viața sub forma de gunoaie aruncate, făcute din recipiente de sticlă, dar și orice alte resturi făcute din acest material ce își găsesc cumva drum către mările și oceanele planetei. Ele sunt purtate de colo colo de valuri și curenții marini, fiind mărunțite, măcinate de acestea.
Procesul prin care ajuns la aspectul ce le face atât de atractive încât unii le pot confunda cu cine știe ce pietre prețioase durează, de fapt, decenii, chiar secole. Din el rezultă micile bucăți colorate cu margini rotunjite și plăcute la atingere.
Cum ajunge sticla în mări și oceane
Când aruncăm resturile menajere de sticlă ele pot sfârși la gunoi, dacă nu sunt reciclate. Aici, expuseelementelor naturii, își pot face drum către apele din apropiere, alături de alte gunoaie.
În călătoria către o mare sau un ocean, aceste resturi din sticlă se lovesc de tot felul de obiecte mult mai dure, spărgându-se în bucăți tot mai mici.
După ce au ajuns în ocean, acțiunea valurilor face ca ele să se frece de fundul nisipos abraziv al acestuia, ceea ce le permite să devină netede și le oferă aspectul distinctiv. Din acel moment, sticla de mare, „urmașa” fostelor gunoaie de sticlă, „vine pe lume”.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre reciclare, dar nu ai avut de unde să afli. Lecții importante de la experți
Oricum, odată cu creșterea masivă a ambalajelor din plastic, din anii 1970, sticla a devenit o alegere tot mai puțin populară pentru sticle și alte recipiente.
Iar acțiunile tot mai extinse de reciclare a acestor deșeuri fac ca sticla de mare să devină tot mai rară, fiind tot mai puține șanse ca resturile din acest material să ajungă în oceane, ce sunt sufocate, în schimb, de deșeurile din plastic, a spus Lori Weeden, profesor de științe atmosferice și mediu, într-un articol din The Conversation.
„Odată cu explozia ambalajelor de plastic de unică folosință ca alternativă la recipientele din sticlă, sticla de mare va deveni, în curând, tot mai greu de găsit, cu tot mai puține resturi de sticle în lanțul de alimentare.
Dar unii comercianți au început să creeze propria sticlă de mare artificială folosind un proces abraziv și substanțe chimice”, a mai adăugat Weeden.
A fost creată și sticla de mare artificială
Pentru a replica sticla de mare, așa cum ia naștere în oceane, bucățile de sticlă menajeră sunt frecate într-un dispozitiv abraziv ce conține nisip, apoi introduse în substanțe chimice acide. Rezultatul este foarte asemănător cu aspectul sticlei de mare reale.
Trebuie știut că nu este ilegal să culegi sticlă de mare acolo unde o găsești, deși acest lucru contravine principiilor conservaționiștilor care susțin că, în natură, trebuie „să lași doar urma pașilor și să faci fotografii”, lăsând orice obiect în locul în care l-ai găsit.
Citește și: Poluarea oceanelor e la cote alarmante: peste 171 de trilioane de particule de plastic otrăvesc apele
„Practic, sticla de mare este gunoi. Deci, poate fi luată, cu excepția cazului în care proprietarul terenului unde se găsesc aceste fragmente nu interzice clar ridicarea oricărui obiect de pe proprietatea sa”, a declarat Steve Trewhella, autorul cărții „The Essential Guide to Beachcombing” („Ghidul esențial al căutatului pe plajă”), pentru The Guardian, în 2018.
Oricum, dacă nu vei lua tu sticla de mare, în caz că o găsești, sigur o va lua altcineva care va obține chiar și un câștig frumușel dacă o vinde. Comerțul cu sticlă de mare este o industrie de multe milioane de dolari în SUA, micile bucăți colorate fiind folosite în crearea bijuteriilor și altor obiecte decorative.